Jojoba yağı faydaları

jojoba yağı faydaları

jojoba yağı faydaları

Jojoba yağı (ho-ho-ba olarak telaffuz edilir)  güney Arizona, güney Kaliforniya ve kuzeybatı Meksika’ya özgü bir çalı olan Simmondsia chinensis (jojoba) bitkisinin tohumundan gelen sıvıdır  . Her ne kadar bir yağ denilse de, aslında  balmumudur ve bir dizi rahatsızlık için halk tıbbında kullanılmıştır. Yerli halk, yaraları ve çürükleri tedavi etmek için jojoba yağı kullanır.

Bugün, genellikle sivilce ,  sedef hastalığı , güneş yanığı ve çatlamış cildi tedavi etmek için kullanılır . Aynı zamanda saçsız olan insanlar tarafından kullanılır çünkü saç çıkmasını da teşvik eder. Çünkü jojoba yumuşatıcıdır, cildi rahatlatır ve saç köklerini açar. Birçok kişi , cildi ve saç ürünlerini yapmak gibi uçucu yağ kullanımları için taşıyıcı bir yağ olan jojoba yağını bilir , fakat aslında kendisi başlı  başına etkili bir cilt nemlendiricisidir.

Jojoba Yağı Kullanımı

Herhangi bir kozmetik mağazasından jojoba yağı satın alabilirsiniz ve son zamanlarda  süpermarketlerde de bulunuyor. Jojoba yağı için alışveriş yaparken, organik markalarla çalışın – yüzde 100 jojoba yağı olduğundan emin olun ve cildinizi tahriş edebilecek hiçbir katkı maddesi içermesin.

Jojoba yağı kullanmanın pek çok yolu vardır, bu nedenle bu yararlı bileşenin birkaç damlasını ekleyerek saçlarınız ve cilt ürünlerinizle denemeler yapmaktan korkmayın. İşte önerilen bazı kullanımlar:

Yüz nemlendirici

Sabah ve akşam dört ila altı damla  yatmadan önce gece mutlaka uygulayın.

Saç nemlendirici

Saç kreminize üç ila beş damla ekleyin veya duş aldıktan sonra  saçınıza bir veya iki damla uygulayın.

Kırışıklıkları Kaldırır

Bir ila üç damla jojoba yağı kullanın ve buruşmuş bölgelere uygulayın, sonra emilene kadar dairesel hareketlerle cildinize sürün.

Makyaj Çıkarma

Pamuk topuna veya pedine üç ila beş damla jojoba yağı ekleyin ve makyajı silin.

Dudak kremi

Gerektiğinde dudaklarınıza bir iki damla jojoba yağı sürün.

jojoba yağı faydaları

Enfeksiyonlarla Mücadele

Günde iki kez enfekte veya tahriş olmuş bölgeye bir ila üç damla jojoba yağı sürün.

8 Kanıtlanmış Jojoba Yağı faydaları

Cildi nemlendirir

Yağ bezlerimiz, cildimizde sebum adı verilen yağlı veya mumsu bir madde salgılayan mikroskobik bezlerdir. Sebumun dokusu  jojoba yağına çok benzer,  yağ bezlerimiz daha az sebum ürettiğinden, cilt kuruluğunun nedeni budur – kepek veya kaşıntılı kafa derisine bile yol açabilir.

Bir jojoba yağı yararı, sebumun rolünü oynaması ve vücudumuzun bunu doğal olarak durdurması durumunda cildimizi ve saçımızı nemlendirmesidir. Öte yandan, ergenlik döneminde veya hormon düzeyleri yüksek olduğunda çok fazla sebum, yağlı cilt ve sivilce ile sonuçlanabilir. Jojoba yağı da yapışkan birikimi veya fazla yağı giderir; Yağ seviyenizi dengede tutar. Bu, egzamaya  ek olarak sivilce için ev ilaçlarının yanı sıra diğer kuru ciltler için de uygun bir doğal tedavidir .

Jojoba yağı bir yumuşatıcıdır – yani cildimizi nemlendirir ve tahrişleri, ya da pullu ve pürüzlü lekeleri önler. Kuru cilt, cildin üst tabakasındaki su kaybından kaynaklanır. Jojoba yağı, cildin üstünde cildin içinde su biriken yağlı bir tabaka oluşturarak çalışır. Yüzünüzde, boynunuzda, ellerinizde, ayaklarınızda ve saçlarınızda çalışır. vücudunuzda herhangi bir yerde kullanabilirsiniz çünkü tamamen doğaldır ve alerjik reaksiyona yol açan hiçbir kimyasal içermez.

Makyajı Güvenle Kaldırır

Yüzünüzde jojoba yağı kullanmak son derece güvenlidir; Aslında, cildiniz için iyidir. Kimyasalları içeren makyaj sökücüler kullanmak yerine, jojoba yağı kullandığınız yüzünüzdeki kir, makyaj ve bakterileri temizleyen doğal bir araçtır. Göz makyajını temizlemek için bile güvenli ve hipoalerjenik.

Razor Yanmasını Önler

Artık tıraş kremini kullanmak zorunda değilsiniz; bunun yerine, jojoba yağının mumsu dokusu kesik ve jilet yanıkları gibi traş olaylarının tehdidini ortadan kaldırır. Ayrıca, gözeneklerinizi tıkayan kimyasallar içeren bazı tıraş kremlerinden farklı olarak, jojoba yağı yüzde 100 doğaldır ve sağlıklı bir cildi destekler. Tıraştan önce jojoba yağı kullanmayı deneyin, böylece tıraş için pürüzsüz bir yüzey oluşturur ve sonra cildinizi nemlendirmek için tıraştan  sonra uygulayın .

Cilt Sağlığını Korur

Jojoba yağı noncomedogenic, yani gözenekleri tıkamamaktadır. Her ne kadar bir yağ olsa da  genellikle cildimize oturan yağın, kırılmaya neden olan şey olduğunu düşünüz fakat jojoba yağı, koruyucu ve temizleyici olarak çalışır. Jojoba yağı iyot bakımından zengindir , bu da zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Jojoba yağında bulunan antioksidanlar ince çizgileri, kırışıklıkları ve diğer yaşlanma belirtilerini yavaşlatır .

Jojoba yağı, İtalya’daki Çevre ve Yaşam Bilimleri Bölümü’nde yapılan bir çalışmada belirtildiği gibi yara iyileşme sürecini de hızlandırabilir. Sonuçlar, jojoba yağının yara kapanımlarını hızlandırdığını ve kolajen sentezini uyardığını kanıtladı ; Çalışma ayrıca, jojoba yağının ciltte kullanıldığında aşırı derecede düşük toksik etkilere sahip olduğunu belirtmiştir.

2012 yılında Almanya’da yapılan bir araştırmasında, jojoba yağının cilt lezyonlarını azaltma ve haftada iki ila üç kez yüzlerine jojoba yağı ile kil maskeleri uygulayan 194 katılımcı için genel cilt durumunu iyileştirme yeteneği  incelendi ; Katılımcıların yüzde 54’ü, cilt lezyonlarının, altı hafta boyunca jojoba yağı kullandıktan sonra önemli ölçüde azaldığını bildirmiştir.

jojoba yağı faydaları

Saç Sağlığını Teşvik Ediyor

Jojoba yağı nemi doldurur ve saçınızın dokusunu geliştirir; ayrıca kuru kafa derisini de tedavi eder ve kepekten kurtulur. Parlaklık eklemek ve saçınızı yumuşatmak için jojoba yağı kullanabilirsiniz, ayrıca doğal olarak kıvırcıklığı ortadan kaldırır. Bu, saçlarınızı daha kuru ve pürüzsüz hale getiren tehlikeli kimyasallarla dolu saç kremleri veya saç ürünleri kullanmanın çok daha iyi bir seçenektir .

Saçınızı çözmek için fırçanıza veya doğrudan saçınıza birkaç damla jojoba yağı ekleyin – fırçanız pürüzsüz bir şekilde saçlarınızın arasından geçecek ve böylece kırık saçlardan kurtulacaksınız.

Jojoba yağı, mantar enfeksiyonunun ya da saç telinin ve foliküllerin zarar görmesi sonucu saç dökülmesi olan alopesi tedavisinde son zamanlarda dikkat çekmektedir. Çalışmalar, saç dökülmesinin tedavisinde aromaterapinin kullanılmasının etkili olduğunu bulmuştur. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nden yapılan bir araştırmada, kafa derisine çeşitli uçucu yağların bir kombinasyonu ile masaj yapılmasının, saç büyümesini iyileştirdiği ; gibi yağlar lavanta yağı , biberiye yağı , kekik yağı ve sedir ağacı uçucu yağının  etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Çünkü uçucu yağlar bazı insanlar için cilt tahrişlerine neden olabilir. Araştırmalar, bir çorba kaşığı jojoba yağına üç ila altı damla uçucu yağ ilave edilmesinin, kuru kıl foliküllerini tedavi ettiği için  saç dökülmesine  çare olarak hizmet ettiğini öne sürmektedir . Nemi geri kazandırarak kafa derisi daha sağlıklı bir hal alır ve saçların büyümesi daha olasıdır.

E Vitamini içerir

E vitamini bir antioksidan rol oynar. Cildinizdeki kılcal duvarları güçlendirir ve vücudunuzda doğal yaşlanma karşıtı bir besin olarak hareket ederek nem ve esnekliği artırır. Çalışmalar, E vitamininin hem vücudunuzda hem de cildinizdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu ve sağlıklı ve genç bir görünüme yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu antioksidan özellikler aynı zamanda, güneş ışığından kaynaklanan sigara dumanı veya ultraviyole ışınlarına maruz kaldığınızda ve cilt kanserine karşı korunduğunuzda da yararlıdır .

E vitamini içeren jojoba yağı kullanıldığında, cildin epidermis tabakası tarafından emilir ve cilt kanserinin önde gelen nedenlerinden biri olan güneş yanığı tedavisinde kullanılabilir . Hücre yenilenmesini hızlandırdığı için, yara izlerini, akne ve kırışıklıkları tedavi etmek için de kullanılabilir. Diğer bir E vitamini yararı , saçı kalınlaştırmaya yardımcı olma becerisidir; Bu antioksidan ve nemlendirici özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Vitamin B Kompleksini İçerir

B vitaminleri ayrıca antioksidanlar olarak hareket ederler ve vücudun serbest radikallerle hücre hasarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar . B vitaminleri cildiniz için ve hormon dengesini doğal olarak korumak için mükemmeldir . Örneğin, B5 vitamini (pantotenik asit olarak adlandırılır), radyasyon tedavisinden cilt reaksiyonlarının tedavi edilmesine yardımcı olur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca ciltte kırışıklıklar ve koyu lekeler gibi erken yaşlanmanın görünümünü geciktirdiği de bilinmektedir.

Son çalışmalardan elde edilen veriler pantotenik asitin, kontrolüne yardımcı olduğu belirli mekanizmalara bağlı olarak normal iyileşme süreci üzerinde hızlandırıcı bir etki yarattığını göstermektedir. Bu vitamin B5  faydalarını  Jojoba yağı kullanarak alabilirsiniz, sizi enfeksiyondan serbest deri ve bakterileri korur.

Fungi ve Enfeksiyonlarla Savaşır

Jojoba yağı antifungal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ayak tırnağı mantarını , sporcunun ayağını tedavi edebilir ve  siğillerden kurtulabilir . 2005’te yapılan bir çalışmada, jojoba yağının, sıçan pençeleri ve kulaklarındaki inflamasyon semptomlarını azaltabilen etkili bir anti-enflamatuar ajan olduğu bulunmuştur . Çalışma ayrıca jojoba yağı veya sıvı balmumunun yara oluşumunu azaltabildiğini ve iyileşme sürecini hızlandırabildiğini buldu.

 

Jojoba Fabrikası ve Kimyasal Yapısı

Olgun jojoba bitkileri, mevsimler değiştiğinde yapraklarını dökmeyen odunsu çok yıllık çalılardır. Tohumlardan ekildiği zaman, jojoba bitkileri çiçek üretmek için üç yıla kadar sürebilir ve cinsiyet sadece çiçekler tarafından belirlenebilir. Dişi bitkiler çiçeklerden tohum üretirler ve erkek bitkiler tozlaşır. Jojoba tohumları biraz kahve çekirdeğine benzer, ama genellikle daha büyüktürler ve şekilleri her zaman aynı değildir.

Jojoba yağının kimyasal yapısı, diğer bitkisel yağlarınkinden farklıdır çünkü çoklu doymamış bir balmumudur. Bir balmumu olarak, jojoba yağı özellikle cildi korumak, nem kontrolü sağlamak ve cildi ve saçı yumuşatmak için kullanışlıdır. Oda sıcaklığında, doymamış yağ asitleri nedeniyle jojoba yağı sıvıdır. Bazı yağlar gibi, jojoba yağı da parçalanmıyor ya da kirlenmiyor;  kozmetik ürünler ve uygulamalar için uygundur, çok uzun bir raf ömrüne sahiptir.

Jojoba yağı, E vitamini, B vitamini kompleksi, silikon, krom , bakır ve çinko gibi faydalı bileşenler içerir . % 82 oranında çok yüksek bir iyot yüzdesine sahiptir, bu da jojoba yağını iyileştirme gücünü verir. Üç yağ asidi içerir: erucik (yüzde 13,6), gadoleik (yüzde 71.3) ve oleik (yüzde 11,2).

Jojoba Tarihi ve İlginç Gerçekler

Jojoba’nın ilk ticari tarımı, İsrail’in Negev Çölü ve Ölü Deniz bölgelerinde idi. Balina yağı yasaklandığı ve sperm balina yağının artık mevcut olmadığı 1970’li yıllarda kozmetik endüstrisi için Jojoba yağı çok önemli hale geldi. Jojoba yağı sperm wale yağı için uygun bir yedek olarak kabul edildi ve ABD genelinde kozmetik ürünlerde kullanıldı.

Uluslararası Jojoba İhracat Konseyi, 2000 yılına gelindiğinde, küresel jojoba üretiminin beş yıllık bir dönemde yüzde 15 artmasını ve bu günlerde DIY reçetelerinin ve cilt bakımının popülerliği ile birlikte, jojoba yağının tanınmaya devam etmesini bekliyordu.

Jojoba yağı doğal ve güvenli bir böcek ilacı olarak kullanılabilir. Bugün, üzümlere yapılan tüm ekinler ve külleme küflerinde beyaz sinekleri kontrol etmek için kullanılır. Ürünün yüzeyinde fiziksel bir bariyer oluşturur ve böceği uzak tutar. Bu, pek çok yaygın ticari pestisitler için mükemmel bir alternatiftir çünkü toksik değildir ve çevredeki diğer organizmalar için bir risk teşkil etmez.

Jojoba Yağ Tarifleri
  • Jojoba yağı birçok cilt bakım ürününde taşıyıcı yağ olarak kullanılır. Kendi benzersiz yüz yıkama, şampuan, saç kremi, vücut losyonu veya masaj yağı oluşturmak için en sevdiğiniz esansiyel yağlarla karıştırın .
  • Geleneksel losyonlar kimyasal maddeler ve zararlı sentetik kokularla dolu olabilir; bunun yerine, bu Ev Yapımı Vücut  Losyonu deneyin . Hindistan cevizi yağı ile karıştırılan Jojoba yağı, cildinizin taze ve genç görünmesini sağlayan antioksidan ve nemlendirici özelliklerin güçlü bir kombinasyonudur.
  • Ev Yapımı Vücut Yıkama tarifi tamamen doğal ve kimyasal içermez. Cildinizi temizler ve bakterileri öldürürken besleyici ve vitaminleri nemlendirir ve sağlıklı tutar.
  • Ev yapımı Buhar Odamıza 1/4 fincan jojoba yağı ekleyin ve solunum sistemini nasıl açtığına ve nefes almanın kolaylığını nasıl geliştirdiğine şaşıracaksınız – aynı zamanda süper ferahlatıcı kokuyor.
Ev yapımı Yaşlanma Karşıtı Serum

Yaşlanma karşıtı serumlar pahalı olabilir ve zararlı kimyasallar içerebilir. Bunun yerine, bu ev yapımı anti-aging serum tarifini deneyin. Cildi besleyici ve nemlendirici beslerken cildin canlı ve genç görünmesine yardımcı olacak besinler ve antioksidanlar içerir.

Ev yapımı Yaşlanma Karşıtı Serum

Toplam Süre:  2 dakika

MALZEMELER:
  • 5 Gram jojoba yağı
  • 5 Gram çuha çiçeği yağı
  • 5 Gram nar yağı
  • 15 damla E vitamini
  • 20 damla lavanta yağı veya frankincense yağı
  • 10 damla havuç tohumu yağı

Yapılışı:  Tüm malzemeyi  koyu bir cam şişeye koyup karıştırın. Yüz, boyun ve göğüste her sabah ve gece kullanın.

Olası yan etkiler

Cilde uygularken, hatta hamile olan veya emziren kadınlarda bile jojoba yağı kullanmak çoğu insan için güvenlidir. Yan etkiler, döküntü ve alerjik reaksiyonları içerebilir. Jojoba’yı ağızdan almak güvenli değildir çünkü kalp hasarı ve diğer ciddi yan etkilere neden olabilen erusik asit olarak adlandırılan bir kimyasal içerir.

Leave a Reply